Stichting Solidair in de Media.

Hier vind U kranten artikelen, nieuwes berichten en filmpjes van en over Ssos.

Hart voor Den Haag: ‘Hulp aan 200 armlastige gezinnen staat op de tocht’

23 juli 2020

Fractievertegenwoordiger Van Stuijvenberg: ‘SOS voor Stichting SSOS; help met gelden uit Regiodeal’!

In Bouwlust, één van de armste wijken van Nederland, strijdt Hessel van der Padt al jaren tegen de armoede en behoeftigheid  die heersen in “zijn” wijk. De inmiddels 73 jarige Hessel bekostigt alles zelf: de huur van het pand van waaruit hij de mensen in nood helpt, de huren van de kleine opslagpandjes in de buurt, energie, water, gemeentelijke belastingen, bus en brandstof, kortom: alles.

Hart voor Den Haag / Groep de Mos fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg is erg begaan met Hessel en zijn stichting SSOS (http://ssos.nl/). “Het is werkelijk om stil van te worden als je ziet wat Hessel allemaal doet voor deze wijk en haar inwoners. Niet alleen worden er dagelijks voedselpakketten verstrekt aan mensen die net buiten de voedselbank vallen, of gewoon niet voldoende aan deze pakketten hebben, maar er is ook een sociale functie weggelegd voor deze prachtige Stichting. Hessel is ook een wapen tegen eenzaamheid. Hij bezoekt mensen die de deur niet meer uit kunnen thuis, vraagt hoe het gaat en springt zo nodig bij met raad en daad. Bewoners komen er koffie drinken met elkaar, er heerst samenhorigheid. Er wordt niet gekeken naar afkomst, kleur of religie, want iedereen deelt hetzelfde: een lege portemonnee en dito voorraadkast. Gelukkig kon Hart voor Den Haag al veel voor Hessel regelen in de vorm van voedseldonaties en wat hulp bij het aanvragen van financiële steun bij bijvoorbeeld bij Fonds1818. Maar er is gewoon meer nodig, het liefst structureel.”

Het pand waarin de Stichting is gehuisvest is hopeloos verouderd en herbergt o.a. veel kleding. Het keukentje staat vol met vriezers en wat koelkasten. Op een hagelnieuwe vriezer na, gekregen van een lieve vriendin, is de apparatuur oud, vreet stroom en voldoet niet goed meer.
“Zonder gemeentelijke steun ziet het ernaar uit dat de Stichting haar deuren moet sluiten en dat de hulp aan 200 armlastige gezinnen moet worden gestopt. De wethouders Van Aphen (GroenLInks) en Balster (PvdA) moeten hun sociale gezicht tonen en financieel bijspringen, zodat een gegarandeerd bestaan met goede apparatuur gewaarborgd wordt”, aldus Van Stuijvenberg, die daarbij pleit voor de komst van een paar goede koelkasten. “Van die grote, waar de kratten zo in- en uit gehaald kunnen worden en het eten nog langer bewaard kan worden. Voedselverspilling is het laatste wat we willen, maar als we 100 liter melk krijgen en we kunnen het niet koelen, dan bederft het. Hopelijk kan er een stevige tafel met afdak komen zodat het eten niet in de zon of op de grond hoeft te staan.”

Begeleiden naar werk

Het is bekend dat vooral in Zuidwest diverse projecten lopen en er geld vanuit het Rijk beschikbaar gesteld wordt. Hart voor Den Haag hoopt dat de wethouders Van Alphen en Balster vanuit die Regiodealpot gelden kunnen vrijmaken voor Stichting Solidair. “Via deze Stichting heb je direct 200 gezinnen gezinnen bij elkaar, die je vanuit de hulp die de Stichting biedt ook kunt begeleiden naar werk, één van de speerpunten van de Regiodeal. Een win-win-situatie”.

Den Haag Doet Vrijwilligersportretten:

Herschel van der Padt van Stichting Solidair

22 jul 2019, 11:00

Nieuwslabels: 

Door Lieuwe van Slooten

Den Haag FM maakt de komende maanden een serie portretten van Haagse vrijwilligers. We werken daarvoor samen met Den Haag Doet, de vacaturebank voor vrijwilligerswerk in Den Haag en aanbieder van een groot aantal workshops en cursussen voor vrijwilligers.

Tjalina Nijholt en Justin Verkijk gaan op bezoek bij een Haagse Held, een vrijwilliger die zich belangeloos inzet bij een organisatie. Want vrijwilligerswerk is nuttig, maar vaak ook leerzaam en gewoon leuk om te doen!

In deze aflevering zijn we te gast bij Stichting Solidair. Zij delen voedselpakketten uit en zorgen voor sociale ondersteuning in de wijk Escamp. We spraken met initiatiefnemer Herschel van der Padt.

https://youtu.be/EnWAXjay_Vs

Stichting Solidair op de MAEX from MAEX on Vimeo.

Hart voor Den Haag-vrijwilligers maken Stichting Solidair blij

04 augustus 2019

Fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg: ‘Mooie donatie voor Stichting Solidair. Dank je wel Bob, je bent een echte topper!

De Stichting Solidair in stadsdeel Escamp werd afgelopen week blij gemaakt door Hart voor Den Haag/Groep de Mos-fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg en wijkvertegenwoordiger Bob van Eikeren.

Hij was er stil van: Herschel van der Padt, de initiatiefnemer van Stichting Solidair aan het Sterrenoord in de wijk Bouwlust, is gewend te geven en niet te krijgen. Fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, voelt zich nauw betrokken bij deze mooie stichting, die wekelijks 300 gezinnen te eten geeft.

“Ik volg Solidair en Herschel al een tijdje, ik weet wat voor mooi werk hij doet, het was voor mij dus niet zo lastig om te kiezen waar deze gift naartoe zou kunnen. Onze wijkvertegenwoordiger in Ypenburg voor Hart voor Den Haag, Bob van Eikeren, werkt bij een luchtvaartmaatschappijen regelmatig hebben ze daar restanten van vluchten, waar ze niets meer mee doen. Deze restanten mogen weggegeven worden, want anders wordt het gewoon weggegooid”, aldus Monique.

Bob beaamt dit, “ik heb al eerder het Leger des Heils blij gemaakt, maar Monique vertelde zo enthousiast over Stichting Solidair, daarom hebben we ervoor gekozen om dit keer Herschel te verblijden”.

Afgelopen week bracht Bob dozen vol met blikjes cola, sinas, 7-up, pakken vol met thee en oploskoffie, suiker, zoetjes, zakjes mosterd, mayonaise, ketchup. Maar ook vuilniszaken, papieren bekertjes, dienbladen, servetten, kortom te veel om op te noemen. Herschel kon aan het eind van de bestelbus uitpakken gelukkig weer praten: “dank je wel Bob, hier ga ik een heleboel mensen zo ontzettend blij mee maken”.

Bob was zichtbaar geëmotioneerd door zoveel blijdschap en liet zich ontvallen: “volgende keer breng ik het weer bij jullie, het komt zo goed terecht!

Stichting Solidair komt dagelijks voedselpakketten te kort

Dagelijks geeft Herschel van der Padt van Stichting Solidair ruim veertig voedselpakketten weg aan mensen in de wijk die zelf niet zoveel geld hebben. Toch kan hij niet iedereen helpen. 

Stichting Solidair is een vrijwilligersorganisatie in Den Haag-Zuidwest, die vijftien jaar geleden is opgericht door Van der Padt. Ondanks de hulp van winkels uit de buurt kan hij de steeds groter wordende vraag niet aan. ,,We hebben toch wel 75 pakketten per dag nodig als we iedereen willen helpen”, zegt hij in ‘Berichten uit de Buurt’, een korte documentaire die onlangs over Stichting Solidair is gemaakt. 

 

 

bron: AD.nl 

 

Voedselbank in de problemen: “Mijn spaarcenten zijn bijna op dus ik kan het niet meer opbrengen”

26 feb 2018, 17:34

Nieuwslabels: 

Door Redactie

Herschel van der Padt (72) van Stichting Samenlevingsopbouw Solidair hoopt op gulle gevers die zijn voedselbank aan Sterrenoord van de ondergang kan redden. “We hebben structurele financiële hulp nodig om open te kunnen blijven”, zei Herschel in het radioprogramma Hou je Haags! op Den Haag FM. “We zijn gewoon veel geld kwijt aan gemeentelijke belastingen en exploitatiekosten.” De vrijwilligersorganisatie heeft zo’n 15.000 euro nodig om open te kunnen blijven.

Herschel betaalt de kosten nu nog uit eigen zak. “Ik betaal het van mijn spaarcentjes. Ik ben al twintig jaar niet op vakantie geweest en rook niet en drink niet.” De bodem van Herschel’s spaarrekening is wel in zicht. “Ik zal ondanks alles wel positief blijven. Het is niet leuk als je een maatschappelijke functie hebt en er staat een deurwaarder op de stoep. Terwijl je mensen helpt bij wie er een deurwaarder op de stoep staat. Hallo, de maatschappij heeft toch ook z’n verantwoordelijkheid?” Vrijwilligers van Herschel’s stichting delen wekelijks 153 voedselpakketten uit aan wijkbewoners.

“Toen ik nog werkte bij het Korps Mariniers heb ik overal armoede gezien. Maar hier in Den Haag heb je ook veel te veel mensen die in armoede leven. “Herschel is teleurgesteld in de onwelwillendheid van organisaties om een steentje bij te dragen. “We werken hier met zestien vrijwilligers die zichzelf de pestpokken werken. En dan vang je overal bot als je ergens om vraagt.” De weldoener uit Escamp kan naar verwachting nog tot mei het hoofd boven het water houden. “Ik krijg nog vakantiegeld, dus dat stop ik er dan gelijk weer in.”

Oproep
Ook grijpt hij direct de gelegenheid om een oproepje te doen aan verpleeg- en ziekenhuizen. “Er wordt voor miljoenen aan eten weggegooid. Laat ons het komen ophalen voor mensen die geen eten hebben!” Belangstellenden kunnen via de website een financiële bijdrage leveren aan Stichting Samenlevingsopbouw Solidair.

Luister hier naar het interview met Herschel van der Padt op Den Haag FM.

Weldoener in Escamp ten einde raad; Groep de Mos springt in de bres

23 februari 2018

Raadslid Kraft van Ermel: ‘Arme gezinnen moet op voedselpakket kunnen blijven rekenen’! 

Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad is geschrokken van het bericht dat Herschel van der Pad (72) van de Stichting Solidair kopje onder dreigt te gaan. Deze weldoener zorgt samen met een aantal vrijwilligers voor voedselpakketten die wekelijks onder 360 gezinnen worden verspreid. Zij gaan regelmatig langs de supermarkten om bruikbare spullen te verzamelen. Herschel steekt ook nog eigen geld in het project, maar nu is de bodem van zijn geldkist is zicht. De stichting loopt stuk op tegen de huur van de opslagruimten voor de voedselpakketten en tegen de ambtelijke molens. Dit terwijl een relatief klein bedrag nodig is alles door te laten gaan.

Groep de Mosser Lex Kraft van Ermel: “Dat is natuurlijk absurd! Een jaarlijks bedrag van 15.000 Euro zou voldoende zijn om armlastige gezinnen, waaronder veel ouderen, te helpen. Zonder de hulp van Herschel van der Pad kunnen deze mensen het hoofd niet boven water houden.”

Volgens het raadslid heeft de gemeente 2,5 jaar toegezegd de stichting te helpen en hij zal het college herinneren aan deze belofte. Hij krijgt daarbij steun van fractievoorzitter Richard de Mos

“Er gaan zoveel miljoenen naar ‘onzinprojecten’, terwijl we de arme medemens in de kou laten staan. Onacceptabel”, aldus De Mos.

Stichting Solidariteit staat op omvallen

De stichting Solidair, die bijna tweehonderd arme gezinnen uit Den Haag-Escamp voorziet van voedsel, staat op omvallen. Voorzitter Herschel van de Padt kan de rekeningen niet meer betalen.

Door: Julia Broos  Laatste update: 15:22

Dit houden we alleen niet lang vol. Binnen drie maanden is de koek echt op

Herschel van de Padt

Het liefst zou Van de Padt de brievenbus van zijn stichting aan het Sterrenoord dichtplakken. Horendol wordt hij van alle facturen die op de deurmat ploffen, van energiebedrijven, verzekeraars, belastingdienst. Vorige week stonden er ook nog twee deurwaarders op de stoep. ,,Zo rot vind ik dat,'' briest de voorzitter. ,,Dan denk ik 'hallo jongens, wij werken ons hier uit de naad om arme gezinnen te helpen. Allemaal vrijwillig. En dan sturen zij een deurwaarder op je nek.''

Drama
Na twaalf jaar lijkt het doek te vallen voor de stichting SSOS, voluit Samenlevingsopbouw Solidair. De stichting leeft van fondsen en giften, maar door de crisis komt er veel minder geld binnen. Een persoonlijk drama voor Van de Padt, die de stichting in 2003 oprichtte uit medelijden met alle arme kinderen in zijn wijk. ,,Ze kwamen soms aan de deur om een boterham te vragen. Dat kan toch niet in zo'n rijk land als Nederland, dacht ik.''

In plaats van genieten van zijn welverdiende pensioen, rijdt hij op zijn 70-ste nog dagelijks door de regio om groenten, kleding en andere giften op te halen voor zijn cliënten. Om vervolgens samen met zijn vrijwilligers voedselpakketten samen te stellen. ,,Ik ben van 's ochtends zeven tot 's avonds half tien in touw. Het wordt fysiek steeds zwaarder merk ik, vooral door mijn suikerziekte. Maar ik kan die mensen niet in de steek laten. Als het moet, ga ik door tot mijn dood.''

Voor een prikkie
De rekeningen betaalt hij deels uit eigen zak om de boel maar draaienden te houden. ,,Dit houden we alleen niet lang vol. Binnen drie maanden is de koek echt op.''

Gevolg is dat straks zo'n tweehonderd gezinnen en zwerfjongeren geen eten meer hebben. Ook dreigt sluiting van het Weggeefwinkeltje, waar buurtbewoners voor een prikkie huisraad en kleding kunnen kopen.

Sommigen van zijn achttien vrijwilligers barstten in tranen uit toen zij het slechte nieuws hoorden. ,,Dat betekent terug achter de geraniums,'' zegt Bep (50) treurig. Ze wijst erop dat de stichting ook een ontmoetingsfunctie heeft voor mensen die anders in een sociaal isolement zouden zitten. ,,Ik kwam vroeger nauwelijks de deur uit, maar nu heb ik een mooi doel in mijn leven.''

De enige redding voor de stichting is structurele subsidie van de gemeente, zegt Van de Padt. Hij diende daarvoor de afgelopen jaren meerdere verzoeken in. ,,Maar die zijn telkens afgewezen, omdat ze niet compleet zouden zijn. Onzin,'' zegt hij. ,,Het is gewoon pesterij.''

Een woordvoerder laat weten dat de subsidieregeling voor voedselbankactiviteiten is veranderd. ,,We willen op korte termijn met het bestuur van de stichting in overleg om te kijken of en zo ja hoe de stichting vanuit de gemeente ondersteund kan worden."
Misschien is de redding dan dus toch nog nabij.

Reageren? hc.lezers@ad.nl